Oude tijden herleven in het Woerdense stadshart

Door Marco Gerling uit het AD Groene Hart van 26 januari 2011

Op de Westdam is sinds gisteren het Beeld van Westdam te vinden, zoals de werktitel van het nieuwste Woerdense kunstwerk luidt.

Maar met die naam doe je dit kunstwerk te kort, zegt een woordvoerster van de gemeente. De stalen constructie van de Haagse kunstenaar André Kruysen verwijst namelijk naar het rijke verleden van Woerden.

Het kunstwerk doet denken aan de voormalige stadspoort, ook wel tolpoort, die tot 1873 toegang tot Woerden verschafte. Het werk van Kruysen staat precies waar ooit deze Leidsche Poort stond.

In eerste instantie was de bedoeling dat de zwartpaarse constructie vorig najaar al een plek zou krijgen. Maar dat was volgens de woordvoerster door vorst in de grond niet haalbaar. Ze laat weten dat het kunstwerk voor het grootste deel is betaald door het VSB Fonds. Het gaat dan om een slordige 90.000 euro. De overige kosten zijn voor Woerden zelf. Het abstracte kunstwerk is drie meter hoog en verandert van vorm als om de constructie heen wordt gelopen.

,,Uiteraard wisten wij dat het kunstwerk deze week zou komen, ik ben er gistermorgen nog langsgereden, zegt directeur Aad van Leeuwen van het VSB Fonds. Hij wil echter nog niets zeggen over de keuze en plaatsing van het kunstwerk zelf. ,,Dat doen we pas bij de officiële onthulling. Die staat voor 10 februari gepland.

Ook de woordvoerster van de gemeente wil verder nog niet veel kwijt over het verhaal achter het prominente werk. ,,De veel uitgebreidere beschrijving volgt tijdens de presentatie. Bij deze presentatie is kunstenaar André Kruysen zelf aanwezig. Zijn kunst is internationaal te bewonderen. Hij maakt altijd gebruik van de inval van daglicht. In Woerden doet hij dat ook, onder meer doordat het kunstwerk overal voorzien is van gaatjes. Kunstenaar Kruysen was gisteren ook zelf aanwezig bij de plaatsing van zijn werk.